5 Tips voor thuis oefenen van rekenen met je kind

Posted by Souhaila Errachidi on

Sinds het tijdperk van sociale afstand is begonnen, passen veel ouders en verzorgers in het hele land zich aan aan de uitdagingen van thuisonderwijs. Uit onderzoek aan de Virginia universiteit is gebleken dat thuisonderwijs een steeds belangrijkere rol speelt, en betrokken zijn bij het onderwijs van je kind is belangrijker dan ooit tevoren. Voor sommige leerlingen blijft wiskunde bijzonder moeilijk - vooral voor degenen die door hun eigen ervaringen op school angst of afkeer van wiskunde hebben. Uit onderzoek is gebleken dat je een enorm positief verschil maakt als je als ouder ook thuis een steentje bijdraagt aan de ontwikkeling van je kind. 

Door op een leuke manier interactief te oefenen in combinatie met een beetje geduld, begrip en samenwerking kan thuis leren rekenen voor iedereen een positieve ervaring zijn. Verzorgers en leraren willen allemaal hetzelfde: dat leerlingen zich goed ontwikkelen. Als leerlingen wiskundig ontwikkelen, presteren ze goed op school en hebben ze een positieve houding ten opzichte van rekenen. Met onze Sticky Rekentafels kun je ervoor zorgen dat je kind een positieve houding naar rekenen krijgt door het oefenen op een leuke en speelse manier. 

Ter illustratie de Sticky Rekentafel sticker op de muur. De Sticky Rekentafel is verkrijgbaar in het roze en blauw.

Robert Q. Berry, professor wiskunde aan de Virginia Universiteit, en zijn collega's hebben voor ouders een aantal belangrijke tips wanneer het gaat om thuisonderwijs. Wij geloven dat de tips het veel makkelijker maken om als ouder en kind goed overweg te kunnen tijdens het oefenen van rekenen, en dat een aantal van de tips ook voor andere vakken gelden. 

1. Denk verder dan het juiste antwoord

Het is belangrijk dat begeleiders begrijpen dat wiskunde meer is dan het juiste antwoord krijgen.

Wiskunde behelst ook het kiezen van een methode om het probleem op te lossen, uitleggen waarom die oplossing zinvol is, patronen vinden en rechtvaardigen waarom het patroon waar zou kunnen zijn bij soortgelijke soorten problemen.

Met andere woorden, het probleemoplossingsproces is het belangrijkst. Ouders kunnen het leren van hun kinderen ondersteunen door hen te helpen herinneren dat fouten en moeilijkheden een normaal, belangrijk onderdeel van het leren zijn - en door de aandacht te blijven richten op waarom een bepaalde strategie zinvol is.

2. Informeer over de aanpak van wiskunde bij de school

Ouders moeten zich ervan bewust zijn dat het werk van hun kinderen er anders uit kan zien dan wat zij zich van school herinneren. Om leerlingen te ondersteunen moet je begrijpen wat er van hen gevraagd wordt. Voordat u beslist of u het eens of oneens bent met de aanpak van de leraar of de school, is het de moeite waard om te proberen de bedoelingen van het wiskundeprogramma op de school te begrijpen.

Als je hoopt de aanpak van de school beter te begrijpen, raden we aan informatie in te winnen bij de school van je kind. Je kunt ook het lesmateriaal onderzoeken, want sommige schoolboeken bieden aanvullende gidsen voor ouders. 

3. Open en samenwerkend communiceren met leraren

Leerlingen hebben de beste kans op succes wanneer leerkrachten en verzorgers in hetzelfde team zitten. 

Wanneer je met leraren communiceert, stellen we voor een beperkte focus aan te houden. Focus op gerichte onderwerpen in wiskunde, in tegenstelling tot wiskundeprestaties in het algemeen. Leer over de grote ideeën die op elk niveau worden onderwezen en vraag hoe je kind elk van die ideeën begrijpt.

4. Steun je kind (maar doe het werk niet voor hem)

Het kan verleidelijk zijn voor goedbedoelende ouders om in te grijpen wanneer hun kind het moeilijk heeft - maar om te leren moeten leerlingen zelf nadenken. Dit betekent dat je je kind niet moet vertellen hoe jij het probleem zou oplossen. Stel in plaats daarvan vragen die kinderen vragen hun wiskundige denkwijze aan jou uit te leggen.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Loop eens door wat je tot nu toe hebt gedaan. Of vraag je kind een tekening of diagram te maken om te laten zien wat er in het probleem gebeurt.

5. Positieve houdingen over wiskunde stimuleren

Als je kind gefrustreerd is, leg dan uit dat een fout antwoord geen mislukking is, maar een kans om te leren. We stellen voor specifieke complimenten te geven voor hoe je kind een probleem heeft opgelost of zijn denkwijze heeft uitgelegd. Het is ook nuttig om erop te wijzen hoe je kind is gegroeid door hard te werken en door te zetten.

Laat je kind weten dat iedereen worstelt bij het leren van iets nieuws, deel dat je in ze gelooft, moedig ze aan om niet op te geven en laat ze weten dat je weet dat ze kunnen slagen.

Newer Post →

Leave a comment

Lees Tips & Tricks Over Plannen En Educatie

RSS
Planning

Wekelijkse of maandelijkse planning - wat past het best bij jou?

Souhaila Errachidi By Souhaila Errachidi

Je tijd indelen is niet gemakkelijk. Beheren hoeveel tijd je aan de ene activiteit besteedt in plaats van aan de andere kan moeilijk zijn. Het kan...

Read more