Wekelijkse of maandelijkse planning - wat past het best bij jou?

Posted by Souhaila Errachidi on

Je tijd indelen is niet gemakkelijk. Beheren hoeveel tijd je aan de ene activiteit besteedt in plaats van aan de andere kan moeilijk zijn. Het kan ook moeilijk zijn om belangrijke vergaderingen of evenementen te onthouden die je hebt vastgelegd of gepland. Daarom is het belangrijk om je tijd van tevoren in te plannen. Planners zijn geweldig om je te helpen georganiseerd en op schema te blijven. Ze kunnen nuttige hulpmiddelen zijn, zolang je de juiste kiest voor jouw levensstijl. De sleutel tot effectief gebruik van een planner is om er een te vinden die goed bij je leven past en hem te vullen met dingen die je helpen om je doelen te bereiken. Maar dat roept de vraag op: welke lay-out moet je gebruiken om te plannen ? 

Maandelijkse of Wekelijkse Planner?

Er is een belangrijk verschil tussen de twee soorten benaderingen, hoewel beide hetzelfde gewenste eindresultaat hebben: meer bereiken in minder tijd. 

Als je je maand van tevoren plant, denk je strategisch. Je houdt rekening met de grootste gebeurtenissen en belangrijke zaken die je aandacht kunnen vragen tijdens de maand. Vanuit het oogpunt van doelplanning neem je misschien geen afzonderlijke taken op, maar kies je ervoor om grote projecten (of evenementen) en de verwachte voortgang vast te leggen. Vanuit dit perspectief plannen past bij jou als je doelen hebt die je over een langere periode wilt bereiken

Wanneer je wekelijks plant, denk je tactisch. Tactieken zijn kleinere punten die je in de loop van de week realiseert om je strategische doelen op lange termijn te bereiken. Met wekelijkse planning, plan je alle kleine stappen die je uiteindelijk bij je lange termijn doelen brengen. 

Wat plan je in een Maandelijkse Planner?

Je bent er nu achter gekomen wat voor type planning het best bij jou past, maar wat voor gebeurtenissen kun je dan het best plannen in je maandelijkse planner?

  • Belangrijke vergaderingen, gebeurtenissen en data. Dit kan een conferentie op het werk zijn, de verjaardag van je echtgenoot of kinderen, of een andere mijlpaal waarvan je zeker op de hoogte moet blijven. Vermeld niet te veel informatie op dit punt - alleen een datum en titel van de gebeurtenis is voldoende. 
  • Belangrijke taken. Dit kan zijn dat je nog een cadeau moet kopen voor een verjaardag, dat je de belastingaangifte nog moet indienen, etc. Onze maandelijkse planner heeft een aparte sectie waarin je je maandelijkse taken kwijt kunt.  
  • Belangrijke projecten. Dit kunnen persoonlijke of professionele projecten zijn die je begint, voortzet of afrondt. 
  • Maandelijkse doelstellingen. Je doelstellingen zijn de dingen die je tegen het eind van de maand wilt bereiken. Dit kan de afsluiting van een project zijn, het uitlezen van een boek of gewoon vooruitgang. Op onze maandelijkse planner is er ook ruimte om je maandelijkse doelen te noteren, zodat je die nooit uit het oog verliest.

Denk aan je maandelijkse planner als de plaats voor de grote taken en globale doelen op je weg naar succes - of het nu iets is als een project dat je beheert op het werk of iets persoonlijks als het lopen van een marathon. Je hebt doelen die je wilt bereiken en met je maandelijkse taakopvolging kun je je vooruitgang zien. 

Denk aan uw maandelijkse planner als de plaats voor de "big ticket" items en overkoepelende doelen op uw weg naar succes in wat u ook doet - of het nu iets is als een project dat u beheert op het werk of iets persoonlijks als het lopen van een marathon. Je hebt doelen die je wilt bereiken en met je maandelijkse planning kun je je vooruitgang zien.

Wat plan je in een Wekelijkse Planner?

De maandelijkse planner splitst je planning op, op macroniveau. De weekplanner splitst je planning op, op microniveau. Voorbeelden van gebeurtenissen die je het best in je wekelijkse planner kunt zetten zijn:

  • De individuele taken die je moet uitvoeren om dichter bij je maandelijkse doelstellingen te komen, en wanneer je ze moet uitvoeren. 
  • Vergaderingen, evenementen en data die misschien niet belangrijk genoeg zijn voor de maandelijkse planner, maar die je toch moet vastleggen. Dokters-, tandarts- of nutsafspraken kunnen in deze categorie vallen. Neem ook de belangrijkste gebeurtenissen op die je hebt vastgelegd voor je maandelijkse planner. Zorg ervoor dat je voor elke gebeurtenis identificerende informatie zoals locatie, datum, tijd en andere betrokken partijen opneemt. 
  • Afhankelijk van hoe gedetailleerd je je planning wilt hebben, kun je je week plannen aan de hand van afzonderlijke dagen in de week. Dit kan handig zijn als je een routine wilt opbouwen met to-do lijsten en een getimede planning van elke dag. 

Het gebruik van een maand- of weekplanner is een geweldige manier om je eigen productiviteit, doeltreffendheid en zelfs creativiteit te verhogen. Je moet alleen twee kritische componenten onthouden: 

  1. Blijf georganiseerd en werk je plannen dagelijks bij
  2. Denk strategisch na over welke informatie je waar opneemt

Denk eraan, maandelijkse planning is macro, wekelijkse planning is micro. 

Wil je graag meer informatie over hoe onze planners eruit zien? Neem een kijkje in onze shop en lees de productbeschrijving.

Heb je nog vragen? 

Neem contact met ons op door ons contactformulier te gebruiken of stuur een mail naar info@stickyme.nl

← Older Post

Leave a comment

Lees Tips & Tricks Over Plannen En Educatie

RSS
Educatie

5 Tips voor thuis oefenen van rekenen met je kind

Souhaila Errachidi By Souhaila Errachidi

Sinds het tijdperk van sociale afstand is begonnen, passen veel ouders en verzorgers in het hele land zich aan aan de uitdagingen van thuisonderwijs. Uit...

Read more